
EMBALLAGE
Hvorfor bruger vi plast emballage hos Frankly Juice og hvilke overvejelser gør vi os i den forbindelse i et bæredygtigt perspektiv?
1.
Vi går generelt ikke og smider plastikflasker (PET flasker) og andet affald i havet eller naturen her i Skandinavien. Det er ikke her at problemet med plast i verdenshavene stammer fra og er størst. Bevares, vi er nok ikke så gode som vi tror vi er, hvis man lytter til eksperter på området. Men vi smider det i skraldespanden, og hvis de bliver smidt på gaden, så ender de oftest alligevel på sorterings anlægget, hvor PET bliver frasorteret via infrarøde scannere, så det ender med at blive genbrugt. Særligt klar plast er let at genanvende.
2.
PET er det mest hyppige og bedst genanvendelige plastmateriale vi har.
3.
Vores emballage leverandør er i gang med at lave en undersøgelse med Bæredygtig Bundlinie (Initiativ i Københavns Kommune), DTU og COWI, hvor de vil lave en LCA på PET vs. PLA (majsstivelse). Mulighederne for emballage pt. er følgende:
PET (hård genbrugsplast – vores nuværende flaske)
GLAS
PLA (emballage lavet af majsstivelse)
PLA
Sidstnævnte er den der klarer sig dårligst i den nuværende situation
– Den kan ikke tåle høje temperaturer (max. 40 grader C). Herefter begynder den at blive deform – om sommeren kan dette være et problem.
– Vi har ikke noget genanvendelsessystem i EU for PLA.
– PLA kan i realiteten kun nedbrydes / komposteres i et professionelt (industrielt) komposteringsanlæg. Man kan ikke bare smide den på jorden eller i havet og så forvente, at den opløses. Det vil tage flere årtier.
– PLA er dyrere og et mindre klart materiale.
GLAS
Glasflasker koster meget mere i transport end PET. Det skyldes først og fremmest at det er tungere, hvorfor det kræver mere diesel. Det kræver større indpakning omkring, for at sikre at det ikke går i stykker – al den ekstra emballage overstiger hurtigt PET flaskens negative indflydelse. Derudover kan en PET flaske blæses op når den kommer til emballage centralen, hvilket betyder at man kan transportere 10 gange så mange preforme af en plast flaske end af en glas flaske. Så med andre ord kræver det 10 lastbiler at transportere den samme mængde glas, som 1 lastbil kan transportere PET preforme. En tilføjelse er i øvrigt at man også skal til at bruge ressourcer på at skylle glasflaskerne, for genanvendelse, hvilket koster vand men også inden brug så man sikrer sig, at der ikke ligger rester af glasskår i flaskerne.
Når alt dette er sagt skal man også tage i betragtning at i et overordnet bæredygtigt perspektiv, så fordeler miljø belastningen fra de forskellige områder sig nogenlunde således:
70% fra produktion
28% fra tranport
2% fra emballage
Af den grund kan man sige, at de lavest hængende frugter, man kan forsøge at gøre noget ved er, at minimere overproduktion og overforbrug af ressourcer som vand f.eks. Især derfor er der også fokus på hvor meget vand det kræver at producere et stykke oksekød i forhold til f.eks. grøntsager, i hele den her veganer/bæredygtigheds bølge.
Udover det kan man sige, at vi spilder omtrent 1 milliard tons fødevare på verdens plan om året, så der er virkelig noget at gøre her i det bæredygtige perspektiv.
Ovenstående forklaring omkring glas og transport sætter helle ikke glas i et godt perspektiv i forhold til den procent mæssige opdeling. Men naturligvis er plast heller ikke decideret godt for miljøet. Det er blot den form for emballage at vi har valgt at tro på som den mest bæredygtige for vores virksomhed på nuværende tidspunkt.
Herunder kan du læse videre på 2 offentlige artikler, som kan bekræfte vores påstande.
ARTIKEL 1
http://verdefood.com/glass-vs-plastic/
ARTIKEL 2
https://www.thebalancesmb.com/recycling-polyethylene-terephthalate-pet-2877869

Når alt dette er sagt, er det klart at vi er meget opmærksomme på hvordan mulighederne udvikler sig og målet er helt sikkert, at blive endnu bedre på emballage, når det kan lade sig gøre. Bl.a. er dette et projekt der er spændende at følge:
Nogle vil måske spørge hvorfor vi ikke har pant på vores flasker, hvortil vi kan svare, at det også bliver en del af lovgivningen fra 2020. Men indtil nu har det været meget omstændigt og omkostningstungt for en mindre virksomhed som vores, at opnå denne løsning. Det kræver bl.a. bankgarantier i en størrelses orden, som vi endnu ikke er i stand til at stille. Så vores bedste opfordring er, at hjælpe os ved at købe vores produkter, så vi kan nå en størrelse som gør, at vi kan blive endnu mere bæredygtige.