Bæredygtighed, Frankly Juice

ER KOLDPRES ALTID BEDST?

Koldpresning har da også sine klare fordele, og derfor bruger vi selv denne presningsmetode hos Frankly Juice – men koldpresning alene er ikke nok til at gøre din juice sund. Vi afslører pro’s and con’s ved koldpresning og guider dig til, hvilke to ting udover koldpresning, der skal være til stede, hvis du ønsker den sundeste juice.

Fordelene ved koldpresning

Du kender måske bedst udtrykket fra olier, hvor koldpresning længe har været fremhævet på bl.a. olivenoliernes etiketter, men man kan med fordel bruge en lignende metode til at presse juice. Koldpresning er en simpel presningsmetode, der foregår ved lav temperatur, lav hastighed og med et lavt tryk. Det er kombinationen af disse ting, der adskiller koldpresning fra andre presningsmetoder, som eksempelvis centrifugering, hvor råvarerne presses i ekspresfart.

Ulemper ved centrifugering kan være, at der skabes friktionsvarme i produktionsprocessen – og det kan nedbryde visse af de sunde næringsstoffer i juicen, da ikke alle næringsstoffer tåler varme. Derudover kan centrifugering ilte safterne, når der køres med mange tusind omdrejninger i minuttet og da visse næringsstoffer ej tåler oxidering, kan også dette skade kvaliteten af saften på rejsen gennem maskinen og ned i juiceflasken. Det er ikke kun i industrien, at man finder disse maskiner; mange af de juicemaskiner, man finder på juicebarer, eller som man kan købe til sit eget hjem, er ligeledes centrifugal drevne.

Koldpresning har ikke samme udfordring med at bevare næringsstofferne – tværtimod. Den langsomme proces ved lavt tryk skåner safterne for centrifugering, og derved bevares vitaminer, mineraler, enzymer og anden sund, naturlig næring. Samtidig foregår koldpresning ved lav temperatur, hvilket både bidrager til bevaringen af næringsstofferne og bevaring af råvarernes smagsstoffer, og du vil derfor opleve, at en koldpresset juice har en ekstra frisk og autentisk smag.

Fordelene ved koldpresning er altså til at få øje på – MEN koldpresning alene gør ikke nødvendigvis din juice sund.

Koldpresning alene er ikke sundt

Koldpresning bevarer ikke blot de gode, sunde næringsstoffer fra råvarerne. Eventuelle  skadelige stoffer bevares også. Det betyder, at hvis du koldpresser råvarer, der er behandlet med fx sprøjtemidler, risikerer du, at saften indeholder en koncentreret mængde giftstof fra de pesticider, som råvaren er blevet sprøjtet med. En koldpresset, ikke-økologisk juice kan dermed være direkte skadelig. Derfor kan du ikke bare gå efter koldpresning alene, når du vælger en juice fra kølemontren – du er nødt til også at sikre, at din koldpressede juice er økologisk.

Udover, at du altid bør vælge koldpres og økologi sammen, så kig efter, om juicen er pasteuriseret eller HPP-behandlet. Nogle steder er det dog svært at læse sig til på emballagerne, hvilket også gør det svært at være bevidst forbruger. Men begge disse metoder bidrager til at forlænge holdbarheden, ved at behandle safterne med opvarmning eller højt tryk, dog med det resultat, at visse smags – og næringsstoffer kan gå tabt, hvormed friskheden forsvinder. Man kan altid kigge efter hvornår produktionsdato har været i henhold til seneste anvendelsesdato og er holdbarheden på en juice mere end 7-10 dage er der nok ikke tvivl om, at den er blevet behandlet.

Ønsker du den sundeste juice, er det altså ikke nok at gå efter én, der er koldpresset – den bør også være økologisk og ubehandlet 🙂

”Not all juices are created equal”

Sådan står der på vores juiceflasker. Med de ord mener vi, at juice ikke bare er juice, men findes i mange forskellige varianter og kvaliteter, der bl.a. afhænger af, hvordan juicen er produceret. Hos Frankly Juice går vi meget op i vores produktionsmetoder, for vi ønsker at tilbyde en sund juice med maksimal næring og smag. Derfor koldpresser vi økologiske frugter, grøntsager og superfoods i vores specialfremstillede koldpresningsmaskine, uden at behandle safterne med pasteurisering eller HPP efterfølgende, og hele processen fra start til slut foregår i afkølede rum. Vælger du Frankly Juice, er du dermed sikker på at få en juice, der er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og naturlig smag.

Blev du fristet til at smage vores koldpressede, økologiske og ubehandlede juicer med enten friske frugter og grøntsagereller citrusfrugter? Så få en hel kasse leveret lige til døren via Aarstiderne. Vi koldpresser også ingefærshot, så der er garanti for en god start på dagen.

3 ting, der tilsammen gør din juice kompromisløs kvalitativ

1. Koldpresning
2. Økologi
3. Ingen pasteurisering eller HPP-behandling