Bæredygtighed

Bæredygtighed

Vi er ikke perfekte, men vi gør dog vores for at tænke bæredygtige principper ind i vores forretning. Læs om vores forskellige tiltag og holdninger.

Frankly Juice Bæredygtighed

Madspild

Den største synder indenfor miljø belastning kommer indirekte fra madspild, da den højeste pris betales i forbindelse med produktion af fødevarer. Ifølge samvirke fra 2017 kommer ca. 70% af den samlede miljø belastning fra produktion. Der benyttes naturligvis en masse ressourcer i forbindelse med produktion og pga. det faktum, at vi på verdensplan madspilder omkring 1 milliard ton producerede fødevarer om året, så er det klart at dette er et område hvor vi kunne spare på ressourcerne og skåne miljøet. Overproduktion i forhold til niveauet af madspild er i virkeligheden en lavt hængende frugt i forhold til at kunne gøre en stor forskel. Vi redder selvfølgelig ikke verden her i Frankly, men forsøger at gøre vores for at bidrage positivt netop her, ved at bruge 2. sorterings råvarer fra landbrug, som ikke kan komme af med dem andre steder. Vores juice pressere synes jo i virkeligheden at alle råvarer er lige smukke og saften derfra er lige kvalitativ, uagtet om agurken er skæv eller lige. Så i stedet for at meget af dette 2. sortering frugt og grønt ender som madspild, så laver vi det om til vores smagfulde juice produkter.

Genanvendelse af pulp

Ligesom vi snakker om minimering af madspild, prøver vi også at fokusere på fuld udnyttelse af råvarerne, for at blive så cirkulært fokuseret som muligt. Når vi modtager økologiske råvarer fra Aarstiderne, presser vi saften af dem og genanvender pulpen eller fibrene derfra, som også kaldes rest affaldet. Det gør vi bl.a. i samarbejde med andre fødevare virksomheder, som innovativt udvikler sunde alternativer til traditionelle produkter. Eksempler på disse samarbejder kan ses herunder.

Frankly Juice Bæredygtighed

UPCYCLEDE SURDEJSBOLLER

En surdejs-gulerods-bolle lavet på upcyclet gulerodspulp fra vores presseri. Jalm & B er bageriet der aftager vores pulp og innovativt implementerer det i deres lækre kvalitetsbrød. Pulpen fermenteres inden den iblandes surdejen, hvilket også bidrager positivt til smagen. Dette samarbejde sparer Jalm & B for selv at skulle indkøbe og transportere gulerødder til deres bageri, for derefter at skulle forarbejde gulerødderne, så de kan kommes i dejen. Samtidig sparer det os for at få rest affaldet afhændet og giver dermed hele vejen rundt mening, økonomisk og klimamæssigt. Bollerne kan i øvrigt købes i 7-eleven, ligesom vores juice.

DYREVELFÆRD & DYREFODER

Når ikke vores pulp og restfibre går til innovativ fødevare udvikling, så er dyrevelfærd og dyrefoder et naturligt valg. I samarbejde med det økologiske landbrug Hegnsholt ved Lejre, afhentes der ugentligt store læs med pulp til både grise og høns. Deres kost består i øvrigt af 50% pulp og plantefibre, bl.a fra vores presseri og sparer dermed også landbruget for at skulle investere i anden form for foder. Et cirkulært samarbejde vi også er meget stolte af.

GENANVENDELIG EMBALLAGE

Da vi startede i 2014 var det i glasflasker, fordi vi dengang troede at det ville være den mest bæredygtige løsning. Vi fandt så ud af, at ingen eksisterende emballageformer i virkeligheden er super bæredygtige, men at genanvendelig plast rent faktisk er den bedste løsning pt, når den bliver genanvendt. Det kan til tider være svært for folk at forstå, hvilket også er ganske i orden fordi vi bombarderes med så mange budskaber om hvor forfærdeligt plastik er. I virkeligheden taler eksperterne stadig om, at plastik er et af de mest fantastiske materialer vi kender til, men at vi blot har været rigtigt dårlige til at putte det de rigtige steder. Med til historien hører naturligvis også, at der i mange år er blevet produceret afsindig meget engangsplastik til fast food og lignende. Men kigger man på den genanvendelige plastik, så er den faktisk ikke så slem som man skulle tro. Det handler selvfølgelig også om hvor man som forbruger ender med at gøre af den. Problemet opstår når vi smider det i naturen og det ender i vores verdenshave, hvor dyrelivet og øko systemerne kan tage skade af det.

Vi samarbejder med Dansk Retur System, ligesom så mange andre og i 2020 kom ca. 1,7 mia. flasker og dåser retur, hvilket sparede for udledning af 178.000 tons CO2. Hele to gange flaskernes vægt spares fx i råstoffer, når de bliver til nye, ligesom der udledes 81 procent mindre CO2 sammenlignet med at fremstille plastikflasker ud af nye materialer. Budskabet er, at genanvendelig emballage med pant mærke, kan cirkuleres og få nyt liv igen og igen, og samtidig spare CO2, mens engangsplastik desværre ofte ender med en anden skæbne.