Bæredygtighed

Vi er ikke perfekte, men vi gør dog vores for at tænke bæredygtige principper ind i vores forretning. Læs om vores forskellige tiltag og holdninger.

Madspild

Den største synder indenfor miljø belastning kommer indirekte fra madspild, da den højeste pris betales i forbindelse med produktion af fødevarer. Ifølge samvirke fra 2017 kommer ca. 70% af den samlede miljø belastning fra produktion. Der benyttes naturligvis en masse ressourcer i forbindelse med produktion og pga. det faktum, at vi på verdensplan madspilder omkring 1 milliard ton producerede fødevarer om året, så er det klart at dette er et område hvor vi kunne spare på ressourcerne og skåne miljøet. Overproduktion i forhold til niveauet af madspild er i virkeligheden en lavt hængende frugt i forhold til at kunne gøre en stor forskel. Vi redder selvfølgelig ikke verden her i Frankly, men forsøger at gøre vores for at bidrage positivt netop her, ved at bruge 2. sorterings råvarer fra landbrug, som ikke kan komme af med dem andre steder. Vores juice pressere synes jo i virkeligheden at alle råvarer er lige smukke og saften derfra er lige kvalitativ, uagtet om agurken er skæv eller lige. Så i stedet for at meget af dette 2. sortering frugt og grønt ender som madspild, så laver vi det om til vores smagfulde juice produkter.

Genanvendelse af pulp

Ligesom vi snakker om minimering af madspild, prøver vi også at fokusere på fuld udnyttelse af råvarerne, for at blive så cirkulært fokuseret som muligt. Når vi modtager økologiske råvarer fra Aarstiderne, presser vi saften af dem og genanvender pulpen eller fibrene derfra, som også kaldes rest affaldet. Det gør vi bl.a. i samarbejde med andre fødevare virksomheder, som innovativt udvikler sunde alternativer til traditionelle produkter. Plantepølsen er et eksempel, som producerer veganske plantepølser udfra vores rødbede og gulerods pulp. Emmerys har tidligere produceret ”fiber-muffins” af pulpen, ligesom Aarstiderne selv har testet pulpen som kompost til egne marker for på en cirkulær måde, at kunne skabe nye friske råvarer med hjælp fra de gamle råvarer rester. I øjeblikket sender vi rigtig meget afsted til produktion af biogas og vi vil fortsætte med at fokusere på cirkulære måder at udnytte ressourcerne til det fulde.

Sæson juice og transport

En del af den samlede miljø belastning kommer fra co2 udledning i forbindelse med transport. Det er et stort omdiskuteret emne, om hvorvidt alt skal omlægges til el-biler og om vi skal stoppe med at flyve til eksotiske rejse mål eller hvordan vi alternativt kan minimere belastningen fra transport. En af de små ting som vi kan være med til at bidrage positivt med er at bruge så mange råvarer fra nærmiljøet som muligt. Det er naturligvis ikke altid nemt, når efterspørgslen fra folket er som den er. Men vi har dog alligevel sat os nogle retningslinjer. Og i samarbejdet med Aarstiderne kommer det helt naturligt for os, at deres bæredygtige politikker ikke tillader nogen form for fly transport af råvarer. Udover dette har vi f.eks. et mindre sæson kartotek, som eksempelvis betyder at vi kun kan producere frisk appelsin juice i den ene halvdel af året, da appelsinen jo egentlig er en vinterfrugt. Samtidig med at det skaber kæmpe udfordringer for os i forhold til efterspørgslen fra vores kunder, så er det samtidig også et statement om, at vi ikke blot vil tjene penge for hver en pris. Og på den måde håber vi også at kunne skubbe en anelse til alle de vaner vi som mennesker har tillagt os de sidste mange år. Som nævnt redder vi ikke verden med vores små tiltag, men vi kan om ikke andet inspirere.

Emballage

Da vi startede i 2014 var det i glasflasker, fordi vi dengang troede at det ville være den mest bæredygtige løsning. Vi fandt så ud af, at ingen eksisterende emballage former i virkeligheden er super bæredygtige, men at genanvendelig plast rent faktisk er den bedste løsning pt, når den bliver genanvendt. Det kan til tider være svært for folk at forstå, hvilket også er ganske i orden fordi vi bombarderes med så mange budskaber om hvor forfærdeligt plastik er. I virkeligheden taler eksperterne stadig om, at plastik er et af de mest fantastiske materialer vi kender til, men at vi blot har været rigtigt dårlige til at putte det de rigtige steder. Med til historien hører naturligvis også, at der i mange år er blevet produceret afsindig meget engangsplastik til fast food og lignende. Men kigger man på den genanvendelige plastik, så er den faktisk ikke så slem som man skulle tro. Det handler selvfølgelig også om hvor man som forbruger ender med at gøre af den. Problemet opstår når vi smider det i naturen og det ender i vores verdenshave, hvor dyrelivet og øko systemerne kan tage skade af det. Dog er det også vigtigt at pointere, at øko systemerne lider under nogle væsentligt større belastninger. Så hvor emballage ifølge Samvirke fra 2017 udgør ca. 2% af den samlede miljø belastning, så er der andre udledninger, som med rette kan fokuseres på for at standse temperatur stigningen i verdenshavene og dermed sikre vores essentielle øko systemer, heriblandt overproduktion og transport. Ikke dermed sagt at vi ikke skal være innovative på emballage løsninger, men med pant løsninger og den rette sortering er vi faktisk rigtig fint med i Danmark på juice emballage. Man kan naturligvis altid være på forkant og inspirere andre lande til mere bæredygtig tankegang omkring affald og engangsemballage. Og i samspil med vores leverandører er vi da også konstant på udkig efter den bionedbrydelige løsning, som vi alle håber på at der på et tidspunkt findes en bæredygtig måde at producere. Indtil nu er Carslberg en af de førende på denne innovative forskning med deres milliard projekt i samarbejde med EcoXpac – Se evt mere her: http://ecoxpac.dk/